Jij, de leraar voor morgen…?

Bericht geplaatst op: 28-2-2019

Stagiaires en docenten van FLOS, instituutsopleiders, schoolopleiders en docenten van diverse SOML-scholen zijn betrokken door tijdens de bijeenkomsten van het project met leerlingen in dialoog te gaan over vragen als: ‘Wat is leraar zijn eigenlijk?’ en ‘Wat zou jij als leerling willen onderzoeken om te weten of het leraarschap iets voor jou is?’

Doel hiervan is jongeren te interesseren en enthousiasmeren voor het beroep van leraar en hen tegelijkertijd te begeleiden bij het maken van een goede studiekeuze. Leerlingen oefenen op ‘cursusdagen’ pedagogisch-didactische vaardigheden en brengen dit in de praktijk via het maken van opdrachten (bijvoorbeeld het maken van een eigen pitch), met elkaar in gesprek te gaan over de kwaliteiten van een goede leraar, een aantal lessen te observeren van docenten op de eigen school en een bezoek te brengen aan de Fontys in Sittard. Voor sommigen is het verzorgen van een (deel van een) les de laatste stap in dit project. Uiteindelijk zal er volgend schooljaar ook nog een terugkombijeenkomst worden georganiseerd op de Fontys in de vorm van een meeloopdag, waarbij studiepunten verdiend kunnen worden die de leerlingen mogen meenemen als ze eventueel van start gaan op de Lerarenopleiding in Sittard.

De eerste pilot is dit schooljaar van start gegaan en er hebben inmiddels al drie bijeenkomsten plaatsgevonden. Het streven is om SOML-breed jaarlijks 20 tot 25 leerlingen uit de bovenbouw te laten deelnemen. De coördinatie van het project is in handen van Jos Gijzen (BC Broekhin Roermond) en Maurice Heemels (Fontys).

Mochten jullie meer willen weten over dit project, vraag of mail me gerust!

Kelly van Herten