Paarse vrijdag

Bericht geplaatst op: 11-12-2017

Schöndeln kleurt PAARS! Fysiek, althans
Door Sara Jansen, V6D

Naast ‘blauwe maandag’ (de meest deprimerende dag van het jaar, leuke feestdag zeg), ‘witte donderdag’ (de dag vóór Goede Vrijdag) en ‘groene woensdag’ (een initiatief van de website “inspirerendleven.nl”, welke ik heel dankbaar ben, want daardoor stelt deze opsomming net wat meer voor) mag de favoriete dag van de week in het kleurenrijtje aanschuiven: paarse vrijdag! Dé dag waarop scholieren en studenten hun solidariteit voor homoseksualiteit kunnen tonen door zich allen in paars te hullen. Nadat paarse vrijdag jarenlang stilletjes aan onze school voorbij is gegaan, is er dit jaar flink uitgepakt. Dus eindelijk: TGIPF (Thank God It’s Purple Friday)!

In de grote pauze vond een gezellige modeshow plaats, georganiseerd door dhr. Hommen en dhr. Segers. En je hoefde je geen zorgen te maken, ook de als vanouds haperende microfoons en muziek waren weer aanwezig! Het is geen écht Schöndelns evenement als de techniek eens een keer mee zou werken...
In de kleine pauze werden nagels paars of roze gelakt door leerlingen van de geweldige dramagroep uit V6. En hebben jullie de prachtig versierde centrale hal gezien, met maar liefst 245 paarse ballonnen? Ook deze zijn allemaal opgeblazen door de fanatieke dramaleerlingen -met een inmiddels enorme longinhoud-, wat een fan-tás-tische groep is het toch! (Nee, ik zit er zelf niet bij hoor, hoe kóm je erbij…? Ahum.) Gelukkig hadden ze ook heel veel lol tijdens het blazen -->

Maar alle gekheid op een (paars) stokje, uiteindelijk gaat de eer van een waanzinnig goed geslaagde dag naar… jullie. Jullie, die je best hebben gedaan om uit de krochten van je kledingkast nog een oud paars shirt te vissen, of je moeder smekend hebben aangekeken of je álsjeblieft haar paarse sjaal mocht lenen. Of jullie, die in het gymlokaal met twee spuitbussen je haar een nieuw, verfrissend kleurtje hebben gegeven (en het stond ook nog eens leuk!). En natuurlijk alle mensen die zo stoer waren met de modeshow mee te lopen en hierbij de show te stelen. De terechte winnaars waren de jongens in paarse toga, Arjuna, Jordi en Mees, al had de rest zich eveneens fantastisch ingezet en zich ontzettend creatief in het paars gehuld. Speciale dank gaat uit naar de mega enthousiaste presentatoren, Emma en Iza, en het hoofd van onze scholengemeenschap die voor deze speciale gelegenheid zijn gezicht heeft laten zien om de prijs uit te reiken.

Misschien moet ik na al deze bedankjes maar wat kritischer gaan schrijven, anders lijkt het net alsof ik ben omgekocht om hier en daar met stroop te smeren. Zo’n braaf en politiek correct stuk heb ik nog nooit geschreven! Dus, voor de mensen die nog niet zijn afgehaakt (dank jullie wel), ik wil graag nog even één ding kwijt:
1 op de 10 mensen maakt deel uit van LGBT-community. Dit zouden op onze school dus ongeveer 140 mensen zijn, 2 of 3 per klas. Hoeveel kun jij er opnoemen - niet door lukraak te raden, maar omdat je weet dat ze uit de kast gekomen zijn? Ik durf te wedden dat ze op twee handen, misschien zelfs wel één, te tellen zijn. Hieruit moeten we niet concluderen dat mensen die met hun gevoelens worstelen laf zijn, want dan zijn ze zeker niet. Maar misschien kunnen we wel de (ongewenste) conclusie trekken dat wij als leerlingen (nóg) niet veilig en solidair genoeg zijn, om voor deze mensen een fijne omgeving te vormen, waarin ze uit durven te komen voor wie ze zijn. We kunnen wel leuk een paars kleedje aantrekken en doen alsof we allemaal homo- of biseksualiteit accepteren, maar is dat ook echt zo? Ga eens bij jezelf na hoe jij zou reageren als bijvoorbeeld iemand uit je klas uit de kast zou komen. Zou je er een probleem mee hebben? Zo nee, super, welkom bij de acceptatie-club! Zo ja, vraag je dan eens af waarom. Vraag je af waar die paarse schoen wringt. En vraag je af hoe je jouw gedachtegoed kunt veranderen. Een relatief kleine stap voor jou, maar een grote stap voor algemene homo-acceptatie.
Dus, aan iedereen, accepteer jezelf zoals je zelf bent en accepteer van anderen dat ze anders zijn. Anders hadden ze wel “dezelfden” geheten. En of je nu homo, lesbie, bi, transgender of hetero bent, voetballer of danser, heavy metal-fan of klassiek liefhebber, gymfanaat of juist wiskunde als lievelingsvak hebt (iehh!), je bent uniek. Dat is het enige wat we absoluut allemaal gemeen hebben. En ik denk dat dát juist is waar we als school trots op mogen zijn. Op het feit dat we geen eenheidsworsten produceren, maar creatieve, ruimdenkende mensen die niet alleen anders zijn, maar daar ook trots op zijn. Toch?