Inloggen
Zoeken

Beeldende Vorming

Kunst is overal om ons heen. Je hoeft maar om je heen te kijken en je ziet kunst: in gebouwen, in tijdschriften en kranten, op de computer, enzovoorts. Soms zie je ook dingen waarvan je in eerste instantie niet in de gaten hebt dat het kunst is. De kunst is om ook dát te leren herkennen.

Op de basisschool heb je waarschijnlijk tekenen en handvaardigheid gehad. Misschien kun je al een beetje werken met karton, hout of verf. Je hebt vast wel eens gehoord van Nederlandse kunstenaars zoals Vincent van Gogh of Rembrandt van Rijn en wellicht wat van hun werk gezien.

Vanaf het eerste jaar op Lyceum Schöndeln volg je het vak Beeldende Vorming, een combinatie van de vakken tekenen en handvaardigheid. Naar aanleiding van een aantal inspirerende onderwerpen maak je kennis met beeldende begrippen in theorie en praktijk. Je leert hier ook om te werken met verschillende gereedschappen en technieken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan papier, karton, klei, hout, metaal, plakkaatverf en kleurpotlood.

Als je ook in de bovenbouw je creativiteit op een beeldende wijze wilt uiten, kies je in het vierde leerjaar voor het examenvak Kunst Beeldende Vorming (KUBV).

In je examenjaar zul je dan ingewikkelde beeldende probleemstellingen onderzoeken en via een proces verwerken tot een beeldend twee- of driedimensionaal werk. Hierbij leer je om kritisch te kijken en creatief om te gaan met deze probleemstellingen en weet je van daaruit meerdere oplossingen te kiezen. Je kunt je werk zó presenteren dat de kijker inzicht krijgt in dit proces en je kunt ook reflecteren op andermans werk, van kunstenaars en medeleerlingen.

Je leert het werk van kunstenaars te beschrijven en te onderzoeken met gebruikmaking van kennis uit de kunst- en cultuurgeschiedenis van Europa, die je opdoet bij het theorievak Kunst Algemeen. Dit vak is niet alleen onderdeel van Kunst Beeldende Vorming, maar ook van Kunst Drama en Kunst Muziek. In het schoolexamen wordt het praktijkgedeelte getoetst, het Centraal Examen gaat over Kunst Algemeen.
Copyright Lyceum Schöndeln