Cultuurstroom

Via de Cultuurstroom ontwikkel je door levensecht leren een goede werkhouding. Daarom ervaart elke leerling kunst en cultuur. Heel breed, van fotografie, dans en muziek tot gesprekken met kunstenaars en het bezoeken van een theatervoorstelling. Cultuur verbindt mensen. Wat fascineert jou en waarom?
Eerst kijken zonder oordeel en dan een mening vormen, dat is wat we belangrijk vinden voor jou. Zo word je mondig en kritisch, ook naar jezelf: wat deed je precies, wat ga je de volgende keer veranderen? Want met (zelf-)reflectie kom je een heel eind.

Lyceum Schöndeln is de enige school in Nederland met een Cultuurstroom. Dat houdt in dat je in de klassen 1-2-3 met kunst en cultuur aan de slag gaat aan de hand van een thema. Zo is het thema voor de brugklas “verzamelen”, voor klas 2 “smaak” en voor klas 3 “virtueel in het geel”.

Elke periode begin je met alle leerlingen gezamenlijk op een steeds wisselende plek buiten school om de verschillende kanten van het thema te leren kennen. Vervolgens ga je, vaak in groepjes, het thema verdiepen in de cultuurstroomlessen muziek, beeldende vorming, drama of studio. Bij deze verdieping heb je regelmatig gastlessen van kunstenaars of ga je op excursie. De afsluiting van elke periode is weer met alle leerlingen samen, maar nu op school zelf. Daarbij moet je niet alleen aan het publiek laten zien wat je geleerd hebt, je organiseert deze afsluiting ook zelf.

In klas 3 wordt de Cultuurstroom nog uitdagender, omdat deze cultuurstroomleerlingen het hele jaar toewerken naar een door henzelf georganiseerde heuse voorstelling voor een specifieke doelgroep: het Gesamtkunstwerk.