Tutoren

Schets de gemiddelde leerling de volgende situatie en vraag je eens af wat zijn reactie zal zijn:

Er zijn op onze school leerlingen die op woensdagmiddag 2 extra uren nablijven, les krijgen als de rest van de school vrij heeft en tussenuren gebruiken voor anderen in plaats van voor zichzelf.

De meest voorkomende reactie zal zijn: wat hebben die leerlingen gedaan om zo’n straf te krijgen? Maar zij hebben geen straf, zij doen dit alles vrijwillig en met plezier: het zijn onze tutoren. Een tutor bestaat al op verschillende middelbare scholen: het is dan een leerling die bijles geeft aan een andere leerling. Dat is dus vakgericht. Bij ons is een tutor een leerling die een jongere leerling ondersteunt in studie-aanpak, het maken van keuzes en het motiveren van zichzelf. Sommige leerlingen worden ondernemer van hun eigen STOEI-project en dan hebben de tutoren een coachende functie.

Het levert voor alle betrokkenen voordelen op: de begeleide leerling krijgt veel individuele aandacht, de tutor maakt zich vaardigheden eigen die weinig aan bod komen in het reguliere curriculum. Een citaat van een tutor uit vwo 4: "Dit is een concept waarbij vanuit twee kanten, van zowel de tutor als de leerlingen, volledig op vrijwillige basis, de ontwikkeling en ruimdenkendheid worden gestimuleerd."

Heb je behoefte aan begeleiding door een tutor of wil je zelf tutor worden? Stuur dan een mail naar j.thewessem@mdw.lyceumschondeln.nl