Studiefinanciering

Voor aanmelden              www.studielink.nl
Algemeen                        www.studie-kosten.nl
(kosten studeren)            www.nibud.nl

LET OP: Studenten die zich willen aanmelden voor een opleiding met een numerus fixus/decentrale selectie moeten zich uiterlijk op 15 januari in Studielink aanmelden voor een opleiding met een numerus fixus.  De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) maakt bekend voor welke opleidingen een numerus fixus geldt.
Zijn er meer aanmeldingen voor een opleiding dan plaatsen? Dan nodigt de hogeschool of universiteit de aangemelde studenten uit voor de selectie. Deze selectie vindt plaats tussen 15 januari en 15 april. De hogeschool of universiteit bepaalt zelf hoe de selectie er uit ziet. De hogeschool of universiteit maakt dit op tijd bekend op haar website.
Op basis van de selectie, maakt de hogeschool of universiteit een ranglijst van alle deelnemers. De student met het beste resultaat komt bovenaan de ranglijst.

Voor het aanmelden van een studie waar geen decentrale selectie plaatsvindt dienen leerlingen zich uiterlijk voor 1 mei te hebben aangemeld via Studielink.
Studenten die zich hebben aangemeld, hebben het recht op een Studiekeuzecheck. Deze check is bedoeld om te controleren of een opleiding ook echt bij iemand past. Hoe de check eruit ziet, verschilt per hogeschool of universiteit. Het kan bijvoorbeeld een gesprek zijn met iemand van de opleiding. Of een digitale vragenlijst.  De deelname aan deze Studiekeuzecheck kan verplicht zijn. Kijk op de website van de onderwijsinstelling of dat zo is.